CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, 7 March 2011

WOW... CHESE CAKE...

Hahahahaha,,. chesse cake nyumy..... sedap kan.. sabtu lepas aku dok baljo buat cake ni, tu pon sebab buah hati sebok soh blajo ..alah buakn tak tau... taktik dia.. dia kan dpt mkn kalw kite buat ye tak... tapi rasenyer bukan lah susah sgt pon nak buatnyer...  sedap ooii
kalau nak share meh buat sesame... mesti jadi


Caramel cheesecake

Caramelcheesecake
cheesecake karamel

Bahan-bahan ( 18cm )

·                                 Krim
·                                 250g cream cheese - suhu bilik
·                                 3 biji telur
·                                 1cwn(200ml) sour cream
·                                 1cwn(200ml) fresh cream
·                                 120g gula
·                                 2 sudu besar corn starch
·                                 beberapa titik vanila esen
·                                 Lapisan bawah
·                                 100g biskut marie/ graham cracker
·                                 50g butter(cairkan)
·                                 Caramel
·                                 1/4 cwn(50ml) fresh milk
·                                 80g gula

Cara-cara

1.                              Masukkan biskut ke dalam beg plastik. Ketuk-ketuk dengan kayu pencanai sehingga hancur. Masukkan butter dan ramas sehingga jadi berketul
2.                              Masukkan biskut ke dalam loyang. Tekan padat-padat biskut tadi.
3.                              Sediakan karamel. Masakkan gula dengan 1 sudu besar air sehigga perang. Padamkan api. Kemudian masukkan fresh milk. Ketepikan
4.                              Pukul cream cheese sehingga jadi bentuk krim. Masukkan gula -> esen vanila -> sour cream -> telur -> corn starch -> fresh cream ikut turutan sambil dipukul. Pukul sehigga jadi bentuk krim.
5.                              Caramelcheesecake1
 Tuangkan krim ke dalam loyang. Letakkan karamel di atas cream tadi.
6.                              Bakar selama 30 minit pada suhu 200C dan turunkan suhu kepada 160C. Bakar lagi selama 30 minit. untuk mengelakkan hangus pada permukaan bolehlah letak aluminium foil selepas 30 minit pertama. Bakar secara double-boiler dgn meletakkan air suam di dalam dulang.

No comments:

Post a Comment